Skillnad

Hej!
 
Hur har ni det? Tiden springer förbi här och snart åker jag hem på min lilla mini-weekend! På fredag bär det av.
Imorgon blir en heldag för mig då jag först ska stanna kvar längre på jobbet för att hjälpa en utav bagarna som går på semester nästa vecka och sedan gå på min väns vernissage. Därför har jag packat allt ikväll. Galet, jag börjar bli lite nervös nu, samtidigt förstår jag inte riktigt att jag ska hem.
 
Hörde att värmen nu även kommit till Sverige, skönt med lite sommar. Här har vi haft värme i överflöd! 35-40 grader hela förra veckan! Det var för varmt!
Idag har det "bara" varit 22 grader, mulet och regnigt, ganska skönt faktiskt.
 
Sen sist har jag funderat över vissa skillnader mellan Sverige och Frankrike (läs Paris) så tänkte ge er en liten lista :)
 
1) Fransmän kör som galningar och älskar att använda tutan i tid och otid. Det är heller inte lag (tror jag) på säkerhetsbälte så de flesta åker utan.
 
2) De dricker alkohol ofta. Till skillnad från i Sverige där ingen dricker under veckan och sedan blir stupfull på helgen så är alkoholkonsumtionen mer jämt fördelad här. Att dricka alkohol, eller att ta ett glas som man säger här är ett sätt att umgås på, som att ta en fika är för oss i Sverige. Här är det väldigt vanligt att man går på after work tillsammans med vänner, även om det bara är tisdag.
 
3) Ungdomar lämnar sin sittplats till de äldre på tunnelbanan. Detta är något som för de flesta är självklart, går det på en äldre erbjuder man denne sin sittplats. Respekten för de äldre är större här vilket jag tycker är fint, självklart är den äldre i större behov av att sitta ner än de unga.
 
4) De flesta kvinnor går i högklackat till vardags, till jobbet, på stan, jämt. Visst är det supersnyggt men jag har ingen aning om hur de klarar det!
 
5) Litteraturen är levande här. Alla läser böcker, på tunnelbanan, i parken och till och med gåendes på gatan ibland haha.
 
6) 99% pluggar vidare direkt efter gymnasiet. Att ta ett sabbatsår, jobba eller resa och leva livet innan man börjar på universitetet, som är väldigt vanligt i Sverige existerar knappt här. Här SKA man plugga vidare direkt.
De har väldigt svårt att förstå mig och andra svenskar som "inte är något" ännu haha.
 
7) Vuxna människor åker sparkcykel. Detta skulle väl aldrig hända i Sverige? Kanske i Stockholm? Jag älskar det i alla fall, så kul! Jag skulle gärna ha en sparkcykel, så smidigt! Chefskonditorn på mitt jobb tar sig till och från jobbet på sparkcykel varje dag och tydligen är det något på 5 km varje dag, hurtigt!
 
8) Ingen Allemansrätt. Detta gäller inte bara Frankrike utan resten av världen. Är det något mer land än de skandinaviska som har allemansrätt? Man blir så hemmablind och att röra sig hur man vill är en självklarhet för oss svenskar och hur underbart är det inte :) Min kompis Anna från USA var i Stockholm förra året och hon var helt salig över att man kunde gå i skogen och plocka blåbär :)
 
Detta var några saker som skiljer Frankrike och Sverige åt :) Nu ska jag fixa matlåda till imorgon och sen sova! Jag hade en jättebra helg förresten men får skriva om det nästa gång!
 
Ha det bäst!
 
Bisous
MikaelaNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

lavieestbellemikaela.blogg.se

En blogg om mina reseäventyr :)

RSS 2.0